Despre proiect

Proiectul EDUcaravana

Obiectivul acestui proiect este sa faciliteze contactul intre tinerii din diferite zone ale tarii si psihologii Institutului de Relatii Umane, astfel incat acestia sa primeasca un raspuns de la distanta sau sa poata solicita deplasarea EDUcaravanei in localitatea lor.

O echipa de specialisti aflata sub coordonarea doctorului Cristian Andrei va realiza prin intermediul unui mijloc mobil, modern (de tip rulota dotata corespunzator activitatii) vizite de cate 3-5 zile in comunitatile izolate din tara, in mod deosebit cele locuite preponderent de romi si in care transportul public este aproape inexistent sau greu de utilizat.

Specialistii nostri, din domeniul social si psihologic, vor ajunge in minim 7 judete izolate si marginalizate din intreaga tara din urmatoarele regiuni: Regiunea Bucuresti - Ilfov, In Bucuresti si Orasul Voluntari, Regiunea Sud Muntenia, Judetul Prahova , orasul Ploiesti, Regiunea Sud Muntenia, Judetul Giurgiu, in orasul Giurgiu, Regiunea Sud Muntenia, in orasul Calarasi, Regiunea Sud Muntenia, in orasul Targoviste, Judetul Dambovita, Regiunea Nord Vest, in orasul Cluj, Regiunea Centru, in orasul Mures.

Locatiile vor fi selectate pe baza criteriilor legate de nivelul de saracie, numar de comunitati de romi si proiectele existente pentru ei, comunitatile in care predomina saracia si abandonul scolar. Comunitatile vor fi vizitate de echipa de specialisti prin unitatea mobila, oferind asistenta gratuita din punct de vedere psihologic si social familiilor si tinerilor aflati in dificultate. Activitatile vor fi organizate in conformitate cu nevoile identificate, se vor baza pe consiliere, educatie, indrumare, peer education, informare, suport.

Impreuna cu voluntarii locali vor fi distribuite si materiale educative, realizate in cadrul proiectului „ Educa?i azi, valorosi maine”. Estimam ca in cadrul fiecare intalniri un numar de minim 20 de pesoane vor participa la fiecare intalnirie organizata/zi.

De ce este nevoie de acest demers

Situatia generala a tinerilor intre 16 si 29 de ani in Romania

Persoanele tinere cu varste cuprinse intre 16-29 de ani sunt percepute difuz la nivelul societatii. Adesea, identitatea sociala a tinerilor este extrem de incerta, lasand descoperite nevoile reale ale acestora. In acest context, tinerii insisi percep diferit propria lor identitate. Unii sunt de parere ca societatea le ignora problemele, iar altii se considera copii sau, dimpotriva, tineri adulti cu responsabilitati (mai ales in cazul tinerilor romi). Avand in vedere provocarile adolescentei, o varsta pe care psihologii o numesc o „perioada a cautarilor”, tinerii au o reala „nevoie sociala de indrumare” in educatie.

EDUcaravana vrea sa raspunda acestei nevoi de indrumare.

Statistic, tinerii sunt mai expusi la saracie

Mai mult de o treime dintre tineri sunt in risc de saracie sau excluziune sociala , respectiv 40,3%, fata de 24,3% in UE-28. in totalul populatiei din Romania, riscul de saracie sau excluziune sociala este considerabil mai scazut, de 24,3%.Tinerii din Romania au acces mai tarziu si in masura mai mica la piata muncii, iar veniturile obtinute sunt mai scazute. Astfel, Romania are cel mai ridicat nivel de saracie a tinerilor intre 18-24 care lucreaza: 30,7% dintre acestia erau saraci in 2011 (pe ansamblul populatiei angajate nivelul este de 19%) desi au un loc de munca in timp ce in UE-28 valoarea este de 11,2%. Saracia salariala a tinerilor capata un aspect si mai ingrijorator daca luam in calcul faptul ca este in crestere: in 2008, la inceputul crizei economice, 23,1% dintre tinerii angajati erau saraci.Tinerii romani se confrunta cu o piata a muncii rigida, fara forme flexibile de angajare disponibile, care sa permita continuarea studiilor in paralel cu angajarea. Doar 17,3% din tinerii angajati din Romania intre 15 si 24 de ani lucrau in 2010 cu program de lucru partial fata de 28,9% in UE-28. somajul este mai mare decat la nivelul intregii populatii active si in grupa de varsta 18-29 ani, respectiv 8.6%.

De asemenea, pentru grupa de varsta 25-29 ani se inregistreaza o valoare mai scazuta comparativ cu media europeana de absolvire a invatamantului secundar superior si superior. Dintre persoanele de etnie Roma, 33,6% erau sarace in 2011, o rata a saraciei absolute de 6,7 ori mai ridicata decat media nationala. Romii reprezinta doar 3,3% din totalul populatiei dar 21,9% din totalul saracilor. Ratele saraciei sunt semnificativ mai mari in randul copiilor de etnie roma: 27,3% din copiii romi din mediul urban, comparativ cu 2% din copiii romani, si 41,1% fata de 10,6% in mediul rural. Numai 17% dintre romi urmeaza o scoala profesionala, un liceu sau nivele superioare de educatie.(sursa statisticilor EUROSTAT).

Cum vor fi selectati tinerii

Trebuie sa fie persoane aflate in situatii de risc (atat fete cat si baieti, inclusiv romi) care indeplinesc unul dintre criterile de mai jos:

  • Varsta cuprinsa intre 16 si 29 de ani
  • Femei tinere care au trecut printr-o situatie dificila (sarcina nedorita, avort)
  • Tineri inactivi sub 29 de ani (Elevi, studenti, tineri – persoane casnice)
  • Tineri cu probleme de sanatate mintala cu varsta intre 16-29 (prezentand un act medical precum certificate de handicap, bilet de iesire din spital, scrisoare medicala, bilet de trimitere, etc)
  • Tineri de etnie roma
  • Familii / tutori ai tinerilor aflati in situatii de risc ( inclusiv familii ale tinerilor romi )
  • Specialisti, Voluntari, Profesori / Diriginti/ Consilieri Scolari

Proiectul „ Educati azi, valorosi maine” este derulat de Fundatia Estuar in parteneriat cu Institutul de Relatii Umane, Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 4 Bucuresti si Directia Generala de Asistenta Sociala si Protectia Copilului Sector 6 Bucuresti.

Proiect finantat cu sprijinul financiar al Programului RO10 – CORAI, program finantat de Granturile SEE 2009-2014 si administrat de Fondul Roman de Dezvoltare Sociala. Valoarea finan?arii nerambursabile este de 1.954.183 RON. Continutul acestui material nu reprezinta in mod necesar pozitia oficiala a FRDS si a Granturilor SEE 2009 – 2014. intreaga raspundere asupra corectitudinii si coerentei informatiilor prezentate revine Fundatiei Estuar. Pentru informatii oficiale despre Granturile SEE accesati www.eeagrants.org sau www.granturi-corai.ro.