Instruire in „peer educators” in problematica tinerilor romi ( tineri romi licentiati in diferite domenii care sa fie un exemplu pentru alti tineri)

08 Iunie 2016.

Tinerii care au beneficiat de cursurile peereducator din cadrul Proiectului „Educati azi, valorosi maine” au avut posibilitatea sa isi promoveze valorile in fata celor de-o seama, prin experienta avuta in liceele din Giurgiu (Liceul Tehnologic „Ion Barbu”), Targoviste (Colegiul National „Constantin Carabella") si Bucuresti (Liceul Teoretic „Dimitrie Bolintineanu”), unde au abordat subiecte ce tin de bunastarea familiei, dezvoltarea personala, valori familiale, valorile specifice  etniei rome dar si valori europene.
In cadrul orelor de practica din liceu, coordonate de Echipa EduCaravana (Dr. Cristian Andrei) & PeerEducators s-a vorbit despre despre viata in grup, despre discriminare, despre relatii la varsta adolescentei, subiecte de actualitate, sensibile, despre care –din pacate- nu se vorbeste foarte mult, desi tinerii din zilele noastre se confrunta cu dificultati si au nevoie de indrumare in acest sens. Tinerii educatori nu doar ca au mers in fata unor elevi de liceu sa se (re)prezinte, ci le-au vorbit cu mandrie despre utilitatea cursurilor de care au beneficiat (cursurile de peereducator) si despre cum au putut sa transmita mai departe valorile europene catre membrii comunitatilor din care provin (comunitati de romi si comunitati aflate in situatii de risc).
Datorita coordonatorilor de proiecte si programe din licee am reusit sa implicam tinerii aflati in situatii de risc, beneficiari ai Proiectului „Educati azi, valorosi maine...”-PET029 in activitati prin care sa poata discuta despre mediul din care provin fara retineri, i-am ajutat sa interactioneze cu cei de-o seama si sa le demonstreze ca pot deveni modele demne de urmat pe plan profesional, chiar daca provin din familii cu situatii financiare precare ori din localitati mai putin dezvoltate. Asadar, datorita activitatilor din licee, am reusit sa aducem impreuna doua medii sociale diferite, i-am pus fata-in-fata, i-am lasat sa vorbeasca despre ei, sa interactioneze, sa isi puna intrebari si sa primeasca raspunsuri, urmand ca in final sa gaseasca impreuna solutii de dezvoltare a mediilor din care provin. Am reusit sa ii facem pe tinerii peereducators sa se mandreasca si sa isi doreasca sa se dezvolte profesional, pentru ca astfel vocile lor sa fie auzite si urmate. 
Prin activitatile din liceu am reusit sa ne atingem scopul, acela de a scoate tinerii valorosi, cu potential din anonimat si de a-i face cunoscuti, ajutandu-i sa progreseze, sa se indrepte catre scoala.
Ne propunem ca in urmatoare perioada a sustenabilitatii Proiectului „Educati azi, valorosi maine”-PET029 sa ii oferim acestuia o vizibilitate mai larga si sa reusim sa aducem catre noi cat mai multe persoane care sa ne solicite ajutorul, pentru a inlatura situatiile nefavorabile existente in  prezent (in domeniul  economico-socio-educational), din Regiunea Bucuresti - Ilfov, In Bucuresti si Orasul Voluntari,  Regiunea Sud Muntenia, Judetul Prahova , orasul Ploiesti, Regiunea Sud Muntenia, Judetul Giurgiu, in orasul Giurgiu, Regiunea Sud Muntenia, in orasul Calarasi, Regiunea Sud Muntenia, in orasul Dambovita, Regiunea Nord Vest, in orasul Cluj, Regiunea Centru, in orasul Mures si nu numai...
 Toate acestea fiind posibile prin dezvoltarea si implementarea unor masuri integrate, inovative si eficiente - activitati complete de consiliere, strategii non formale de educatie, orientare in cariera, activitati de informare si educare in domeniul sanatatii mintale- ce sustin pe termen mediu si lung incluziunea socio-educationala a tinerilor aflati in situatii de risc  si contribuie la combaterea excluziunii sociale. Prin urmare, va rugam sa ne scrieti prin intermediul formularelor puse la dispozitie pe acest site, www.educarava.ro si sa ne solicitati ajutorul si prezenta la dumneavoastra in localitate/liceu.

LASA UN COMENTARIU

Campurile marcate cu * sunt obligatorii